Globaalien uutisten maaninen seuraaminen johtaa ahdistukseen. Tietoiset rajat auttavat hallitsemaan omaa ajankäyttöä ja hyvinvointia. Silloin voit keskittyä asioihin, joihin oikeasti on mahdollista vaikuttaa, kirjoittaa Aivelan yrittäjä Aino Pajukangas.

Avaat puhelimen, näet hätkähdyttävän otsikon jostain, mitä Trump on taas sanonut, klikkaat jutun auki. Klikkaat toista otsikkoa ja kolmatta ja… Selailet uutisia maanisesti etsien tietoa tapahtumista, joihin et voi vaikuttaa. Tunnit kuluvat, ja olosi on ahdistunut.

Minusta on viime aikoina tuntunut juuri tuolta, samalta kuin koronapandemian alkumetreillä. Olen seurannut uutisia pakonomaisesti. Vasta hiljattain muistin, ettei se ole minulle hyväksi.

Uutisähky on riippuvuus, josta voi parantua

Sekä nyt että pandemian aikaan ajattelin aluksi, että ajan tasalla pysyminen on osa yleissivistystä. Vasta myöhemmin tiedostin, että tapa johtui enemmän pelosta kuin aidosta tiedontarpeesta.

Kiivaan uutistulvan keskellä on hyvä muistaa, että media dramatisoi uutisia saadakseen klikkauksia ja katselukertoja. Lukijalle uutisvirtaan hukkuminen merkitsee ahdistusta ja vie ajankäytöstä hallinnan tunteen.

Tässä muutama vinkki, joilla voit kaapata hallinnan takaisin:

• Aseta aikaraja uutisten seuraamiselle – esimerkiksi 15 minuuttia aamulla ja 15 minuuttia iltapäivällä. Pidä kiinni rajasta.

• Seuraa mieluummin yhtä tai kahta luotettavaa mediaa kuin kymmentä eri somekanavaa.

• Kokeile uutispaastoa viikonloppuisin. Huomaat, että et paitsi mistään tärkeästä, ja aivosi saavat hengähdystauon.

Maaninen selaaminen varastaa energia tärkeimmistä asioista

Miksi uutistulvaa kannattaa hallita? Koska aika on arvokkainta pääomaa. Negatiivisten uutisten virta kuormittaa ja vie energiaa sieltä, missä sitä todella tarvitaan: omasta hyvinvoinnista, läheisiltä ja työstä.

Kun itse havaitsin olevani kierteessä, aloin asettaa itselleni rajoja uutisten seuraamiseen. Nykyään kuuntelen ja luen uutiset ensimmäiseksi aamulla, mutta en enää klo 19 jälkeen, se kun voisi vaikuttaa haitallisesti uneen.

Vaikuttaminen alkaa siitä, mihin todella voit vaikuttaa

Monessa yrityksessä pohditaan nyt, miten saada oma ääni kuulumaan negatiivisen uutistulvan keskellä. Onneksi asialle voi tehdä jotain.

Jokainen meistä voi vaatia medialta tasapainoisempaa uutisointia. Kriisiuutisten lisäksi toimituksissa kyllä tarvitaan myös neutraaleja aiheita ja arkisia tarinoita. Itse asiassa näinä aikoina myös pienet uutiset jokapäiväisestä elämästä voivat kiinnostaa toimittajia tavallista enemmän, joten niitä kannattaa tarjota heille.

Vaikka maailma ympärillä myllertää, oma arki jaksaminen ovat sellaisia asioita, joihin voi suoraan vaikuttaa. Kaaoksen keskellä kannattaa keskittyä siihen, mikä on itselle merkityksellistä. 

Globaaleista kriiseistä huolimatta – tai ehkä juuri niiden vuoksi – erityisesti meidän yrittäjien tärkein taito on kyky tehdä perusteltuja päätöksiä selkeällä mielellä.

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Kauppalehdessä.

Mitä seuraavaksi?